lauantai 4. kesäkuuta 2016

Entisajan muodin lumoissa



En normaalisti ole millään tapaa kiinnostunut muodista tai uusimmista trendeistä, mutta entisajan muoti kyllä kiinnostaa. Tiedän, että sen ajan uusimmat muotivillitykset ovat olleet vain harvojen ja valittujen saavutettavissa ja siksi se ehkä myös kiehtookin. Suomesta olen onnistunut löytämään lähinnä vanhoja kehystettyjä muotikuvia, mutta vaatteisiin ei juurikaan törmää (nyt puhun siis yli sata vuotta vanhasta muodista.) Ulkomailta olen joitakin vaatekappaleita tuonut kuriositeetiksi omaan kotiin.

Nämä kehystetyt muotikuvat löytyivät Hietsun kirppikseltä yhteensä 15e

Muotikuva lasten vaatteista. Ostettu Huuto.netin kautta 6 eurolla

Pääsin kiertelemään Yhdysvalloissa kesällä 2013 antiikkiliikkeitä tuttujen opastamana ja sieltä onnistuin löytämään vanhoja muotikuvia, lehtiä 1870-luvulta sekä muutaman vaatekappaleen. Löysin kengät, viitan sekä paidan. Säilytin vaatteita pitkään laatikossa, koska en keksinyt mihin ne laittaisin. Loppujen lopuksi ripustin ne esille makuuhuoneeseen. Joku ehkä suosittelisi vaatteille toisenlaista säilytys-tai esillepanoratkaisua, mutta tässä kohtaa asuntoa vaatteet eivät saa suoraa auringonvaloa ja niitä on mukava katsella.






Vaatteiden lisäksi olen ostanut paljon vanhoja valokuvia 1800-luvulta, joista voi myös ihastella entisajan pukeutumista.

Belgialainen kuva

Amerikkalainen kuva


Ranskassa pääsin käymään Metzin antiikkimarkkinoilla kesällä 2014 ja sieltä mukaani lähti vanha silinterihattu. Yhteistä kieltä myyjän kanssa ei ollut, mutta onneksi kännykällä pystyi kätevästi näyttämään hintoja. Hatun sain ostettua hintaan 14e ja siinä on hauska ominaisuus; se menee kasaan. Kätevä laittaa esimerkiksi takintaskuun tarvittaessa.


Hatun valmistaja

Muutama pieni iltalaukku on myös löytänyt tiensä meille. Vasemmanpuoleinen tummanvihreä on ostettu antiikkimyyjältä ja se on löytynyt Pohjanmaalta vanhasta talosta. Oikeanpuoleinen on taas tuotu Irlannista. Näihin laukkuihin ei paljoa mahdu.



Vanha amerikkalainen naisille suunnattu lehti Peterson's Magazine vuodelta 1872 sisältää muun muassa seuraavanlaisia kuvia;