maanantai 16. toukokuuta 2016

Ateenan tavarataivaassa

Pääsin lomailemaan Kreikkan Ateenaan huhtikuussa viikoksi. Lomiimme kuuluu jo oleellisena osana antiikkiliikkeiden ja kirpputorien kiertäminen, mikäli sellaisia löydämme. Ne ovat yhtä tärkeä osa lomaa kuin kohteen muutkin nähtävyydet. Mitään kovin isoahan reissuilta ei voi koskaan tuoda mukanaan, ellei ryhdy postittamaan, mutta jotain pientä mahtuu matkalaukkuun ja käsimatkatavaroihin voi laittaa särkyvät esineet.

En tiennyt ateenalaisten vanhan tavaran kulttuurista juuri mitään. Tiedän, että Kreikassa on paljon kaikkea vanhaa, mutta Ateenan kirppiskulttuurista en tiennyt mitään. Kaikissa maissahan ei kirpputoreja harrasteta ja antiikkiliikkeetkin voivat olla vain sellaisille, jotka ovat valmiita kuluttamaan vähintään kolminumeroisia summia. Ateena kuitenkin yllätti positiivisesti monipuolisella tarjonnallaan.

Turisti tavarataivaassa

Eri kokoisia vanhan tavaran liikkeitä oli ympäri Ateenaa, joten etukäteen ei tarvinnut juurikaan netistä etsiä niitä. Olimme katsoneet kaksi kirpputoria sunnuntaille, mutta nämä ns. rompekaupat olivat auki joka päivä ja myöhään iltaan asti. Pääsin siis käymään useimmissa jopa kaksi kertaa, koska ensimmäisellä kerralla ei pystynyt tekemään ostopäätöksiä, koska tavaraa oli niin paljon ja se oli aika erilaista kuin mihin törmään Suomessa.

Tavaroiden paljous oli häkellyttävää

Rompekauppojen erityispiirteinä oli se, että tavaraa oli laidasta laitaan. Seassa oli niin uutta kuin vanhaakin. Oli euron kippoa ja kuppia ja sitten oli satasien arvoisia esineitä. Kaikki iloisesti sekaisin, pinottuna päällekkäin kattoon asti. Keskellä meni usein pieni polku ja joka kerta sai varoa, ettei pudota mitään. Koska kreikkalaisten antiikki ei ole ennestään tuttua, ei voinut etukäteen tietää myöskään hintatasoa. Omaan silmään kallis esine saattoikin maksaa vain muutamia euroja kun taas halvalta vaikuttava tavara olikin kallista. Hinnat kun riippuvat siitä, mitä missäkin arvostetaan ja keräillään. Se, mikä Suomessa maksaisi 50 euroa, voikin ulkomaisilla kirpputoreilla olla alle 10 euroa.



Matkoilla yritän keskittyä löytämään joko sellaista, mitä en juuri Suomesta voi löytää tai sitten sellaista, mikä on Suomessa kallista, mutta ulkomailla edullista. Monesti huomaan kiinnittäväni huomioni samankaltaisiin asioihin kuin Suomessakin ja joudun muistuttamaan itseäni, että tilan rajallisuuden vuoksi sellaisia tavaroita ei Suomeen kannata tuoda, mitä löydän helposti Suomestakin. Esimerkiksi vanhat apteekkipullot ovat mieluisia, mutta niitä löytää kotimaastakin hyvin kohtuu edullisesti.

Mitä sitten ostin matkaltani? Mieleni olisi tehnyt ostaa vaikka rekkalastillinen kaikkia ihania huonekaluja ja kattokruunuja, mutta pikkutavaralla mentiin (tälläkin) kertaa.

Ostoksia

Mukaan tarttui ylläolevia tavaroita. Vanha uskonnollinen taulu ja saksalainen posliinikulho kulkeutuivat käsimatkatavaroissa kätevästi, vaikka pelkäsinkin kolhivani kulhon johonkin matkan aikana. Muut tavarat tulivat ruumassa.

Uskonnollinen taulu maksoi 9 euroa. Se sopii hyvin muiden taulujeni joukkoon. Olen melkein jokaiselta viimeisimmältä matkalta tuonut jonkun vanhan taulun kauniilla painokuvalla.

Von Schierholzin käsinmaalattu kulho

Iso saksalainen posliinikulho oli kallein ostokseni. Pitkän tinkimisväännön päätteeksi maksoin siitä 40 euroa. Ajattelin silloin ostohetkellä, että kulho oli hintava, mutta myöhemmin hotellilla googletellessani selvisi, että se oli oikein käypä hinta pikkuvikaisesta Von Schierholzin kulhosta. Kulho on käsin maalattu ja ilmeisesti arvostettu posliinivalmistaja Saksassa. Näistä on ehjänä maksettu 200 euroa. Ihastuin tähän niin kovasti, että oli pakko saada se ja tiedän, ettei toista samanlaista tule Suomessa vastaan.

Muita pienempiä ostoksia on tuo messinkin kananmuna-tarjoiluhärpäke, jota ajattelin hyödyntää kananmunia keittäessä. Tästä häkkyrästä maksoin 8 euroa.
Messinkinen kukkakoriste maksoi 7 euroa ja sen ajattelin laittaa kattovalaisimen yläpuolelle ikään kuin kattorosetiksi.
Loput ovatkin erilaisia peltipurkkeja ja yksi ranskalainen pahvirasia, joiden hinnat olivat 1-10 euron paikkeilla.

Voin ehdottomasti suositella Ateenaa niin nähtävyyksien kuin kirpputorien ja antiikkiliikkeiden suhteen. Tarjontaa on moneen makuun ja löytöjä tekee varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti