tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kun myyjä ei tiedä mitä myy

Kiertelen paljon kirpputoreja ja olen sen vuoksi aika hintatietoinen tietynlaisten esineiden kohdalla. Oma tietämys tuntuisi olevan vahvimmillaan vanhan tavaran kanssa, johon lukeutuvat myös vanhat astiat. Useimmiten myös myyjät kirpputoreilla tietävät mitä heidän myymistään esineistä kannattaa pyytää eikä kirpputoreilta siksi useinkaan tule tehtyä mitään superlöytöjä. Jotakin olen kuitenkin onnistunut löytämään mielestäni puoli ilmaiseksi ja esittelenkin nämä löydöt nyt tässä.

Savinen koirafiguuri ja Bambi maljakko

Pienen koirafiguurin löysin vuosi sitten rasiasta, mikä oli täynnä kaikenlaista pientä tilpehöörää. Kaivoin koiran sieltä esiin ja pohdiskelin, kannattaisiko se ostaa, aika söpökin se oli mielestäni. Myyjä sanoi hinnaksi 20 senttiä ja eipä asiaa tarvinnut sen enempää miettiä. Kotona Google kuumaksi ja tietoa etsimään, pohjasta kun löytyi nimikirjaimet ja vuosiluku -52.

Aikani tietoa etsittyäni löysin vastauksen; koirafiguuri on Kupittaan Saven Nuppe Pulkkisen tuotos ilmeisestikin vuodelta 1952.. Kirppiksillä olen nähnyt samankaltaisia pieniä eläinfiguureja lasivitriineissä 20 eurosta ylöspäin ja netissä jotkut liikkeet pyytävät tietysti vielä kovempia summia näistä figuureista.

Toinen hauska löytö oli tämä kauris maljakko. Maljakko nökötti itsepalvelukirpputorpöydän nurkassa 2 euron hintalappu kyljessä. Osasin silloin jo aavistella, ettei se ole kenen tahansa kotitaiteilija tuotos ja nappasin maljakon mukaani. Löysin vahvistuksen aavistukselleni ja maljakko on Svante Turusen Bambi. Vastaavia maljakoita on myyty yli 50 euron hintaan.

Riihimäen lasi kermakko ja kaadin

Nämä Riihimäen lasin kermakko ja kaadin ovat tulleet minulle juuri viime viikolla. Kermakon sain Facebook-ryhmän kautta. Siellä joku ilmoitti, että sekalainen setti erilaisia astioita olisi lahjoituksessa ja sieltä voisi hakea ilmaiseksi mitä haluaa. Huomasin ilmoituksessa tämän kauniin kermakon ja kysyin, voisinko saada sen. Silloin minullakaan ei ollut mitään tietoa kermakon valmistajasta. Vasta myöhemmin, kun olin jo hakenut kermakon,etsin kotona tietoa  ja selvisi, että se olisi Riihimäen lasin valmistama ja löytyy jo vuoden 1939 kuvastosta. Tämä tieto oli erittäin mieluinen. Kermakkoa on myyty sekalaisin hinnoin, mutta keskimäärin hinta tuntui olevan n.15-20 euroa.

Viime lauantaina kävin Porissa kirpputoria kiertämässä ja sieltä sitten löysin tämän isomman kaatimen. Tunnistin sen heti olevan samaa sarjaa kuin kermakon ja nappasin sen mukaani. Hinta oli 5,5 euroa ja kannu on myös täysin ehjä. Facebook ryhmässä esittelin löytöäni ja sieltä osattiin sanoa, että sarjan nimi on Ludvig. Kannua on myyty hintaan 50 euroa, joten voisin kuvitella, että tälläinen tavallinenkin huuto.net myyjä voisi siitä saada 30 euroa ostajan löytyessä. En tosin ole tätä myymässä, käyttöön tulee.

Riihimäen lasi kermanekka Kehrä sarjaa

Tänään kävin kiertämässä tähän lähelle juuri avatun kirpputorin ja löysin (taas) kermanekan. Tämän löydön innoittamana päätin kirjoittaa tämän blogitekstinkin. Kermakolla oli hintaa 50 senttiä ja siksi se varmaan tarttui mukaani. Aavistin jo ostohetkellä, että kermakko on varmaankin Riihimäen valmistama ja niinhän se onkin. Kehrä-sarjaa mitä ilmeisimmin. Kyllä tästäkin pyydettiin netissä monenmoista hintaa, mutta pääasiassa 30-40 euroa. Aika paljon minun mielestäni kermakon hinnaksi, en tiedä mahtaako kermakkoa tuohon hintaan enää kukaan ostaa?

Arabian Niiskuneiti ja Tuutikki figuurit

Nämä figuurit olen löytänyt myöskin mielestäni melko edullisesti. Molemmat ovat Arabian valmistamia 1990-luvun figuureja, niitä pienempiä. Tuutikin ostin muutama vuosi takaperin kirpputorilta. Myyjä tuntui tietävän, että figuuri on niitä vanhempia 1990-luvun muumeja mutta pyysi siitä silti vain 10 euroa. Olen nähnyt näitä myynnissä n.70 eurolla.

Niiskuneiti on uudempi löydös ja siinä on pikkuvikoja: jalasta puuttuu pala ja lasitteessa on tummentumaa. Hinta oli 4,8 euroa joten otin sen mukaani. Kunnon takia ei ehkä mikään superlöytö, mutta olen näitä huonokuntoisempiakin figuureja nähnyt kaupattavan 30 eurolla. Tiedä sitten, menevätkö ne kaupaksi siihen hintaan.

Karhulan mehukannu

Tämä Karhulan valmitama mehukannu löytyi joitakin vuosia sitten Porista kirpputorilta. Hintaa oli vaivaiset 3 euroa eikä tarvinnut kahta kertaa miettiä, ottaisinko kannun mukaani vai en. Tässä kannussa on myyty 1960-luvulla appelsiinimehua ja sarjaan kuuluu myös juomalaseja ja jälkiruokakulhoja. Minulta löytyy näitä kaikkia. Juomalaseissa on ollut sinappia ja jälkiruokakulhoissa hilloa. Kannun hintakin on vaihdellut huimasti aina myyntipaikasta riippuen, mutta yleisesti hinta tuntuisi olevan 30 eurosta ylöspäin.

Parhaimmat löydöt teenkin yleensä vanhoissa lasiesineissä; niissä kun ei juuri koskaan lue valmistajaa. Arabian tietävät kaikki ja niissä harvemmin teenkään mitään mainitsemisen arvoisia löytöjä. Tietysti tälläiset hinta-arviot ovat vähän hankalia, koska esineen arvohan määräytyy sen mukaan, mitä siitä maksetaan. Se, että joku myy jotain 30 eurolla ei tarkoita, että kukaan maksaisi siitä niin paljoa. En siksi kiertelekään euron kuvat silmissä kirpputoreja ja kuvittele löytäväni sieltä halvalla kaikkea arvokasta ja tienaavani suuria summia myymällä tavaroita eteenpäin. On kuitenkin hauska etsiä tietoa esineistä ja saada jotain viitteitä esineen arvosta. Tälläinen tavarahamsteri kun olen, niin aina joskus kuitenkin myyn tavaroita eteenpäin ja silloin hinnan asettamista auttaa se, että tietää mitä on myymässä.

1 kommentti:

  1. Hei, laittaisitko pohjakuvat koirafiguurista ja bambimaljakosta? Signeeraukset kiinnostavat.🙂

    VastaaPoista