tiistai 23. elokuuta 2016

Antiikkiostoksilla Skotlannissa

Minulla oli vielä viikko kesälomaa jäljellä elokuussa ja lähdimme käymään Skotlannissa. Emme ole aiemmin käyneet Iso-Britanniassa kuin Lontoossa, joten paljon uutta nähtävää riitti. Vuokrasimme auton viikoksi ja suhasimme pitkin Skotlantia. Matkaan kuului tietysti taas oleellisena osana antiikkiliikkeiden kiertelyä.

Eilean Donan linna yövalaistuksessa

Yhdellekään kirpputorille emme eksyneet, mutta paikallisten antiikkiliikkeistä löytyi tavaraa jos jonkinlaista ja jokaisen kukkarolle sopivaa. Osa liikkeistä oli aika pieniä ja osa taas sijaitsi maaseudulla, jossa tavaraa oli kattoon asti monessa ulkorakennuksessa. Mielenkiintoisin oli ehkä liike, joka oli sijoitettu vanhaan kivikirkkoon. Valitettavasti en huomannut ottaa kuvia liikkeistä, kun olin niin haltioituneena kaikesta jännittävästä tavarasta.

Stirlingin kirkko ja vanha hautausmaa; vanhimmat hautakivet olivat 1600-luvulta

Oli todella virkistävää päästä kiertelemään liikkeitä, joissa kaikki tavara oli minulle täysin uutta. Ei yhden yhtä Pauligin Paula-purkkia tai Karhulan lasitölkkiä (pidän kyllä näistäkin esineistä kovasti mutta vaihtelu virkistää) vaan kaikki oli ennestään tuntematonta. Mielenkiintoista tavaraa riitti ja olisin voinut ostaa vaikka pakettiautollisen kaikkea jännittävää ja kaunista kotiin tuotavaksi. Tälläkin kertaa tilaa oli vain vajaa matkalaukullinen ja se, mitä käsimatkatavaroihin sai mahtumaan. Yllättävän paljon sitä kuitenkin matkalaukkuun mahtuu, kuten alla olevasta kuvasta näkee.


Mielestäni mielenkiintoisin esine on tämä pahvinen kananmunien lähetyslaatikko. Näitä oli myös puisena ja monessa eri koossa. Kuulin, että näissä laatikoissa on lähetetty maaseudulta kananmunia liikkeisiin maksuna esimerkiksi teestä ja sokerista. Hauskinta on kannen teksi, jossa sanotaan, että älä yritä tunkea 24 munaa laatikkoon, sillä se on tehty 12 munalle. Lähetyspäivämäärä on hieman epäselvä, mutta olin katsovinani, että laatikko olisi lähetetty 1940-luvulla.

Nämä kauniit 1950-luvun ruusulautaset puhuttelivat minua jollain erityisellä tavalla. Olisi aika hienoa, jos näihin löytyisi sopivat kahvikupit.
Tämä vanha visiittikorttialbumi lähti myös matkaani ilman, että sitä piti kahta kertaa miettiä. Sivuilla on niin kauniit kuvat, etten ole varmaankaan koskaan vielä nähnyt vastaavaa. Takakannessa on ollut joskus piilotettuna soittorasia, mutta se oli valitettavasti poistettu. 15 euroa tässä ei silti tuntunut pahalta hinnalta, kun mukana tuli monta kuvaakin.


Monta vanhaa tauluakin onnistuin tuomaan ehjänä kotiin asti. Pidän erityisesti tuosta vanhasta muotikuvasta, jossa on naisten lisäksi kaksi miestä ja poika. Yleensä tulee vastaan muotikuvia naisten vaatteista, mutta ei miesten.

Löysin myös yhden nuken lisää kokoelmaani. Nukke on myyjän mukaan 1880-1890-luvulta, vaikka tyylillisesti voisi olla vanhempikin. Minulla on jo aika monta tämän tyylistä nukkea, mutta aina mahtuu yksi sekaan. Aika harvoin olen näihin tämän tyylisiin törmännyt Suomessa. Nämä saksalaisvalmisteiset eivät ehkä ole olleet niin yleisiä täällä meillä, kun suurin osa tuon ajan lapsista on leikkinyt itsetehdyillä nukeilla ja puuleluilla.


Ostin myös kolme mielestäni aika hauskaa astiaa; Vasemmanpuoleisin on Kuningatar Victorian juhlakuppi vuodelta 1897. Kunto on aika kehno, mutta kuva murjottavasta Kuningattaresta oli niin sympaattinen, että nappasin matkaan. Teen tästä vaikka kukalle suojaruukun jos ei muuta.

Keskimmäinen purkki on myös samalta ajalta eli 1900-luvun alusta. Siinä on myyty aikanaan kermaa. Myyjän mukaan näitä purkkeja keräillään ja niissä on erilaisia kuvia. Se selittikin, miksi näiden saviruukkujen hinnat olivat aika kovat. Tämä yksilö on  saanut hieman kolhua, joten hinta oli kohtuullinen. Ihastuin ajatukseen, että tässä on myyty joskus kermaa ja ajattelin, että siitä tulee aika hieno koriste keittiön hyllylle.

Oikeanpuoleisin esine on vanha hyytelövuoka. Näitä oli myynnissä eri kokoisina ja tämä oli pienin, jonka löysin. Isommat painoivat jo aika paljon. Vuoan pohjassa on hedelmäaiheinen kuvio. Täytyypä testata joku päivä ja tehdä joku hyytelö tähän vuokaan. Pitääköhän se käsitellä jotenkin vai lähteeköhän hyytelö vuoasta irti noin vain?
Vielä lopuksi kuva pienestä lasten leikkiviuhkasta, jonka bongasin aikamoisen tavarakasan keskeltä.
Tälläisiä hankintoja tällä kertaa. Nyt on tämän vuoden reissut tehty ja voi alkaa taas kartuttamaan matkakassaa ensivuodelle. Ehkä vielä Tallinnan reissun voisi tehdä tänä vuonna ja käydä kiertelemässä siellä kirpputoreja. Sellaista reissua en ole vielä koskaan tehnytkään, joten jos joku tietää hyviä kirppiksiä Tallinnasta, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Skotlanti oli todella hieno paikka ja kaiken kruunasi mahtavat antiikkiliikkeet ja mielenkiintoiset museot. Voin lämpimästi suositella Skotlantia kaikille ja varsinkin niille, jotka ovat kiinnostuneet vanhasta tavarasta ja antiikista.


Vesiputous Isle of Skye:llä
2 kommenttia:

  1. Täällä ilmoittautuu yksi henkilö, joka lähtee mielellään kiertelemään Tallinnan kirppiksiä, jos matkaseuraa kaipailet! �� Myös Tukholman kirppikset kiinnostaisi, mutta myönnettäköön, että ei ole hajua kummankaan tarjonnasta.. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mennään vaan käymään Tallinnassa :) Pitää varmaan vähän googletella etukäteen, kyllä sieltä varmaan jotain löytyy :D Sataman lähellä on ainakin yksi, mutta siellä en ole koskaan käynyt.

      Poista